Προτεινομενη Αναρτηση

8 πράγματα που ήταν τελείως διαφορετικά στην Ελλάδα όταν παιζόταν το «Λόγω Τιμής» στην τηλεόραση

Αν το σενάριο είχε γραφτεί σήμερα τα παρακάτω δεν θα είχαν συμβεί ποτέ Το Mega εξακολουθεί να κρατάει μία αξιοπρεπέστατη θέση στις ε...

Καταπολεμούν την κούραση και το πρήξιμο: 10 τροφές πλούσιες σε κάλιο!



Σε μια καθημερινότητα με ασφυκτικά γρήγορους ρυθμούς και υποχρεώσεις που εξαντλούν την ενέργειά μας, η διατροφή μπορεί να γίνει ο πιο πιστός μας σύμμαχος.

Η ισορροπία είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα σε έναν δυνατό οργανισμό: τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μας δίνουν ενέργεια, και διαύγεια πνεύματος, βοηθούν το σώμα να λειτουργεί εύρυθμα, κάνουν τονωτικές ενέσεις στην ψυχολογία μας.

Το κάλιο είναι ο ηλεκτρολύτης που έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα επίπεδα υγρών στο σώμα, μετριάζοντας την αίσθηση κόπωσης και πρηξίματος.



Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Ποιες είναι οι τοπ τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο;

1) Φασόλια: Μια τροφή με βιταμίνη Β και C, σίδηρο και μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά της σε κάλιο αρκετά υψηλή.

2) Γιαούρτι: Ένα μπολ γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα μπορεί να καλύψει το 12% των αναγκών του σώματος σε κάλιο, σε ημερήσια βάση.

3) Γλυκοπατάτα: Μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες, με επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

4) Σολομός: Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.

5) Μπανάνες: Ισως η πιο δημοφιλής πηγή καλίου για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, η περιεκτικότητα αυτής της τροφής σε κάλιο δεν είναι τόσο υψηλή.



6) Σπανάκι: Εκτός από κάλιο, περιέχει βιταμίνες Κ, Α, και C.


7) Αποξηραμένα βερίκοκα: Ένα φυσικό γλύκισμα που χαρίζει σίδηρο και βιταμίνη Α.

8) Αμάρανθος: Ένα φλιτζάνι με σπόρους αμάρανθου μπορεί να καλύψει το 28% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.

9) Φακές: Μισό φλιτζάνι χαρίζει 365 μιλιγράμ καλίου.

10) Αβοκάντο: Μια τροφή πραγματικά πλούσια σε βιταμίνες. Μισό φλιτζάνι καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.

*** Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο με πολλούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Η διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση.

Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο λόγος για τον οποίο το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται να είναι η δράση του στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και συμβάλλει στη θεραπεία κατά της υπέρτασης.

Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές αλλά και προϊόντα στο εμπόριο που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο (π.χ. ρόφημα φρούτων με κάλιο) τα οποία βοηθούν στην αποβολή του νατρίου από το αίμα και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.

Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.

medlabgr.blogspot.com , www.bovary.gr



Εάν σας άρεσε μοιραστείτε το !
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γυναικα

Ταξιδια